Opnieuw beginnen

In de afgelopen weken heb ik met diverse vakcollega’s, opdrachtgevers en coachees gesproken over goede voornemens en doelstelingen in het nieuwe jaar. Nuttig, want het laat zien wat we anders willen, waar we mee willen stoppen, waar we vooral mee door willen gaan of wat we willen ontwikkelen, zowel in de persoonlijke als in de professionele context.

Opvallend eigenlijk dat het uitspreken van een nieuw begin en gewenste verandering zo specifiek gekoppeld is aan de eerste dagen van elk nieuw jaar. Zeker als blijkt dat de meeste mensen vervolgens niet goed zijn in het volhouden van de voornemens of in het gestructureerd en gemotiveerd werken aan verandering. Is het idee van een heel jaar, 365 dagen, mogelijk te lang en kunnen we te gemakkelijk ontsnappen onderweg?

De schrijver Louis Couperus geeft ons in ieder geval een ander advies. Hij was er van overtuigd dat we in het leven elke dag opnieuw kunnen beginnen. Dus kunnen we er ook voor kiezen om elke dag aspecten in werk anders aan te pakken dan de dag ervoor of elke dag te starten met goede voornemens.

In mijn gesprekken met coachees hebben we het vaak over ‘een eerste stap zetten, hoe klein ook’ bijvoorbeeld op weg naar betekenisvol (ander) werk of naar meer plezier, ontspanning en succes in werk. Elke dag opnieuw beginnen? Ik ben voor! Want zo draagt elke nieuwe dag bij aan het realiseren van gewenste verandering en groei.

Vergelijkbare berichten